Hardware-in-the-Loop rendszerek megvalósítása kísérleti nagyberendezések szimulálására

Ipari területeken már régóta alkalmaznak Hardware-in-the-Loop (HIL) megoldásokat különböző vezérlőáramkörök tesztelésére (járműipar, repülőgépgyártás, stb.), tudományos területeken viszont még nem terjedtek el ezek a megoldások. A HIL egyfajta szimuláció, amely azonban valódi vezérlőrendszerek tesztelésére szolgál úgy, hogy a vezérelt rendszert (pl. atomerőmű, lézerrendszer) helyettesítjük egy olyan műszerrel, mely leszimulálja a valódi hardver működését. A megoldás előnye, hogy probléma esetén nem a valódi rendszer megy tönkre, hanem csak egy hibajelzés jelenik meg a monitoron, jelezve a vezérlés hibás működését.

A feladat során több olyan HIL rendszer kerül majd megvalósításra, melyek elsősorban fizikai nagyberendezések (pl. ELI) működését fogják modellezni. A hallgató feladata mind a vezérlés, mind pedig a szimuláció megírása. A felhasznált hardverek: cDAQ, cRIO, PXI és NI FPGA alapú eszközök. A témára több hallgató is jelentkezhet.

Szükséges ismeretek: alapvető kapcsolások elkészítése, LabVIEW programozás. A feladat megvalósítása jelentős laborjelenlétet igényel. További tájékoztatás.